Cum sa te imbraci pe munte vara. Cele mai adecvate haine pentru excursie

Soare puternic, temperaturi mai ridicate, zile mai lungi – toate acestea ne încurajează să mergem la munte. Nu e de mirare că traseele sunt rareori goale din iunie până în septembrie. Cum să vă pregătiți pentru o astfel de călătorie de vacanță?

Vara, mai mult ca oricând, ne concentrăm pe confort, astfel încât este mai ușor și mai frecvent să optezi pentru lejeritate și aerisire. O astfel de tendință, atunci când se pregătește să meargă la munte, este puțin probabil să surprindă pe cineva.

Există, totuși, un „dar” … Deși unora poate suna un truism, merită să ne amintim că munții au propriile lor legi și că puterea naturii nu trebuie subestimată. Căutarea ușurinței nu ar trebui să fie aliniată cu nonșalanță. Deci, ce să ducem la munte vara, pentru ca o astfel de călătorie să nu ne ofere amintiri proaste?

O știu turiștii cu experiență, începători – nu neapărat. Având în vedere acest din urmă, vom încerca să descriem un set exemplar exact la timp pentru o excursie de o zi în zone mai puțin solicitante.

Când pregătești haine pentru o excursie de vară la munte, ar trebui să urmezi regulile faimoasei „cepe în aer liber”, dar nu ar trebui să fim prea riguroși în același timp. Este evident că nu toate straturile trebuie să fie îmbrăcate imediat. Cu toate acestea, merită să le aveți „la îndemână”.

Să nu uităm că munții pot fi capricioși! Chiar dacă mergem pe vârfuri, iar dimineața soarele strălucește, permiteți-ne să avem o reținere: e nevoie de un set în rucsac care să ne protejeze de umezeală dacă vremea se strică în timpul zilei.

Când vă pregătiți să mergeți la munte, amintiți-vă:

Vara, traseele sunt dominate de haine din fibre termoactive și cu siguranță nu este o modă temporară. Este vorba despre îndepărtarea eficientă a umezelii și uscarea rapidă, care sunt probleme extrem de importante dacă intenționați să urcați la munte.

În acest context, hainele din fibre sintetice vor fi cea mai bună alegere (până acum, imbatabilă atunci când vine vorba de uscare rapidă). Tricourile subțiri din lână merinos sunt, de asemenea , perfecte, deoarece elimină efectiv umezeala, astfel încât să nu vină în contact cu corpul.

În plus, sunt plăcute la atingere și rezistente la mirosuri neplăcute (ceea ce este apreciat mai ales de iubitorii de trasee mai lungi, pe parcursul cărora nu există întotdeauna unde să faci opriri).

O persoană care abia își începe aventura cu munții și care în mod clar nu are experiență, poate fi adesea recunoscută purtând un tricou din bumbac. Plăcut la atingere, dar complet nepractic în aceste condiții.

Pantaloni? Reprezintă o dilemă frecventă a turiștilor care se pregătesc pentru o excursie de vară la munte. Deși temperaturile ridicate vă fac să vă culcați puțin pe o ureche, merită să luați câteva măsuri de precauție.

Alegerea pantalonilor de vară este o chestiune de preferințe individuale și sensibilitate la temperaturi scăzute / ridicate. Sunt de remarcat ambele modele realizate din versiuni mai ușoare de softshell și materiale cu uscare rapidă.

O soluție practică sunt așa-numiții pantaloni 2 în 1 (cu fermoar pe picioare). A lua doar pantaloni scurți în excursie este riscant. În cazul unei schimbări bruște a vremii, puteți răci.

Deși sintagma „cizme de munte” este asociată cu modele mai masive și, obligatoriu, care ajung „deasupra gleznei”, vara vom găsi și versiuni mai ușoare de încălțăminte pentru trasee montane. La temperaturi mai ridicate, o opțiune tentantă este de a purta așa-numitul pantof de trekking.

Cu toate acestea, trebuie amintit că încălțămintea menționată nu protejează piciorul în măsura în care o face un pantof de munte „clasic”, înalt. Versiunea low este o propunere pentru persoanele mai experimentate, cu piciorul „dur”, mai puțin predispus la accidentare.

Puteți nimeri perfect pantofii, dar dacă nu alegem șosetele potrivite pentru ei, vom strica întregul plan. Când mergem la munte, să uităm de ce purtăm în picioare în oraș.

Șosetele dedicate unor astfel de activități sunt mai groase decât cele „urbane”. Acestea trebuie să fie confortabile și capabile să elimine umezeala. Versiunile care utilizează lână merino, croite cu fibre sintetice solide, funcționează excelent aici.

Vara trebuie să fim pregătiți pentru razele solare care se proiectează mai ales pe vârf de munte. Dacă mergem în excursie, este posibil ca soarele să ne afecteze chiar mai mult decât în ​​câmpiile joase.

În astfel de circumstanțe, este obligatorie o pălărie sau alte articole de acoperit capul. Când căutați cel mai bun model pentru dvs, merită să acordați atenție detaliilor. Este bine când pălăria este fabricată din materiale ușoare, aerisite și are suprafață din plasă.

Pe traseele montane, vom întâlni atât șepci de baseball clasice și universale, cât și diverse tipuri de pălării de drumeție. Eșarfele multifuncționale Buff sunt, de asemenea, foarte populare, deoarece sunt surprinzător de versatile și, în afară de a fi un articole de acoperit capul, pot îndeplini și multe alte roluri la fel de utile.

Ochelari de soare vara la munte?

În munți, soarele se reflectă de obicei mai puternic decât în ​​câmpiile joase, ceea ce poate fi un impediment pentru vederea noastră. Dacă mergem în locuri în care există încă zăpadă sau gheață, acest efect negativ va fi multiplicat. Prin urmare, este recomandabil să aveți ochelari de soare pe traseu.

Este important ca astfel de echipamente să aibă un filtru de protecție împotriva razelor UV și a lentilelor din categoria corespunzătoare. Primul lucru care contează la aceștia: ar trebui să aibă un certificat adecvat de exemplu, ISO 9001.

Ținuta pe care o purtăm este doar un aspect. Ceea ce luăm cu noi pe traseu este la fel de important. Dar pentru a vă gândi la realizarea echipamentului potrivit, trebuie mai întâi să aveți ceva de ambalat. Alegerea unui rucsac este de o mare importanță în contextul confortului nostru viitor, iar întrebarea de bază se referă la capacitate.

Extremele nu sunt niciodată bune. Aici, prețul pentru prea mult minimalism poate duce până la buzunarele limită și accesoriile legate de exterior, ceea ce face ca bagajele noastre să arate ca un pom de Crăciun. Dacă dăm prea multă precauție, se poate dovedi că este imposibil să umplem toate spațiile goale și ceva va zdrăngăni în rucsacul nostru.

De obicei, modelele cu o capacitate de 20 – 30 de litri sunt suficiente, deși potrivirea corectă a rucsacului depinde și de preferințele și obiceiurile noastre personale. Există oameni care au nevoie de o duzină de litri, dar putem întâlni și turiști care își fac bagajele pentru o excursie de o zi, la fel ca alții pentru un weekend întreg.

Un rucsac bine ambalat trebuie să conțină accesorii utile în timpul excursiei și haine „depuse” în caz de vreme rea. Ce anume? Iată câteva sugestii.

Să nu fim prea influențați de ceea ce vedem la începutul traseului. Dacă obiectivul nostru este de locuri ușor mai înalte, trebuie să fim pregătiți pentru o vreme ușor diferită. De obicei, temperatura aerului scade odată cu creșterea altitudinii (s-a presupus că la fiecare 100 m, aceasta scade cu 0,6 ° C – 1 ° C).

În plus, vântul de obicei suflă destul de puternic pe creste și vârfuri. Acest lucru face ca mereu să merite să ai ceva cu tine care să nu ne lase să ne fie frig. Softshell, care este ușor, respirabil și protejează împotriva vântului, va fi perfect pentru acest rol. Dacă nu avem acest tip de îmbrăcăminte, va fi util chiar și un hanorac obișnuit sau o lână.

Ceață sau nori denși? Vara, astfel de fenomene nu sunt neobișnuite în munți și nu există multe locuri unde să te poți ascunde. Deci, dacă nu luăm o pelerină de ploaie bună în rucsac, este foarte probabil să ne udăm din cap până în picioare.

Unii vor spune: „Nu suntem din zahăr” Așa este! Cu toate acestea, atunci când precipitațiile sunt însoțite de o scădere bruscă a temperaturii, umiditatea poate determina răcirea corpului mai repede și, prin urmare, senzația de frig accentuat.

Merită să ai haine de ploaie. De asemenea, este important să fie o jachetă care să reziste la precipitații și, în același timp, să permită pielii noastre să respire. Un model ușor cu membrană Gore-tex funcționează cel mai bine: se face minusculă după ambalarea în rucsac și, datorită microporilor, este rezistentă la apă.

Toate tipurile de pelerine din plastic, care pot fi achiziționate de la tarabe de bazar, funcționează doar „parțial”. Nu vor lăsa ploaia să intre, dar sub un material de calitate îndoielnică, vom transpira excesiv.

Ce să duci la munte vara? Apa trebuie umplută în mod regulat în timpul fiecărui exercițiu. Dacă facem drumeții pe căldură, setea noastră va fi mai mare, de care trebuie să ținem cont atunci când facem bagajele pentru călătorie. Cum să asigurați cantitatea potrivită de băuturi? Există mai multe moduri de a face acest lucru:

Unii turiști, indiferent de anotimp, vor alege un termos cu o capacitate adecvată. Deși de obicei asociem acest fel de recipient cu cafea sau ceai fierbinte, vara îl putem folosi într-un mod ușor diferit. Dacă turnați o băutură rece în termos, aceasta își va menține temperatura scăzută pentru mai mult timp.

De asemenea, este nevoie de mult efort pentru a umple caloriile. Indiferent dacă intenționați să luați cina la adăpost sau să luați o masă plină cu dvs., este bine să împachetați gustări mai mici în rucsac. Batoanele cu proteine sau carnea la conservă va combate prima foame și va permite să continuați să mergeți pe munte fără probleme.

Hartă

În trecut, nu exista nici o opțiune: când mergeai la munte trebuia să iei cu tine o hartă de hârtie – de obicei nu foarte la îndemână și nu foarte durabilă. Acum, hârtia are concurență sub formă de aplicații pentru smartphone-uri și dispozitive GPS. Poate modernitatea să înlocuiască pe deplin tradiția?

Opiniile cu privire la acest subiect sunt foarte împărțite. Indiferent de ceea ce alegeți, trebuie să puteți utiliza harta. Este, de asemenea, sigur că, dacă decidem să abandonăm hărțile tipărite, trebuie să avem o sursă fiabilă de energie (neapărat una sau mai multe baterii externe de capacitate mare).

Trusă de prim ajutor
Scriem despre asta aproape la final, ceea ce nu înseamnă că este mai puțin important decât restul. Trusa de prim ajutor ar trebui să fie în fiecare rucsac. Mai mult decât atât, ar trebui să fie plasată într-un loc ușor accesibil, deoarece atunci când avem nevoie de ea, contează câteva secunde.

Cremă cu filtru de protecție UV
La munte, crema de soare este aproape la fel de utilă ca atunci când „faci plajă” la mare. Dacă nu doriți să vă răsfățați cu arsuri, merită să aveți la îndemână un produs cu factor de protecție bun.

Este un fapt cunoscut că pregătirile pentru o excursie de vară la munte sunt mult mai puțin complicate decât pregătirile pentru o excursie pe timp de iarnă. Indiferent de anotimp, munții nu trebuie subestimați. Nonșalanța se plătește, iar situațiile periculoase apar și pe potecile joase și vara.

Să ne facem cu atenție bagajul pentru excursie pentru a avea un răspuns pregătit la fiecare dintre capriciile vremii. Dacă plecăm pe un traseu bine stabilit, ar trebui să ne pregătim la fel de temeinic.