CENTRUL DE CULTURĂ „BRĂTIANU”
Instituție de cultură finanțată de Consiliul Județean Argeș
ro  |  en
Home Despre noi

       În acest an, 2018, an al Centenarului Marii Uniri, se împlinesc 160 de ani de când Ion C. Brătiau s-a hotărât să-şi amenajeze o locuinţă pe locul unei mai vechi construcţii situată într-o zonă colinară, la o distanţă de cinci kilometri de Piteşti, în imediata apropiere a şoselei care leagă municipiul reşedinţă al judeţului Argeş cu capitala ţării. Trecerea anilor a adăugat încontinuu numeroase mărturii interesante, documentar-istorice despre această construcţie, valoros monument arhitectonic şi loc de creaţie, odihnă şi de reflecţii pe care le-au încercat de-a lungul vieţii lor membrii vestitei familii a Brătienilor, din rândurile cărora se impune cu îndreptăţită autoritate morală Ion C. Brătianu, omul politic cu contribuţii majore la opera de făurire a României moderne în secolul al XIX–lea şi partizan incontestabil al actului naţional de proclamare şi cucerire a Independenţei de Stat a ţării noastre în urma Războiului româno-ruso-turc din anii 1877-1878.

             Opera sa a fost nu numai continuată de fiul său, remarcabilul om politic şi de stat Ion I.C. Brătianu cu merite incontestabile în înfăptuirea întregirii neamului românesc odată cu Unirea de la 1 Decembrie 1918 şi, ulterior, a consolidării României Mari printr-o serie de reforme care au cuprins toate sectoarele şi domeniile societăţii, la care şi-au adus contribuţie şi ceilalţi Brătieni: Constantin, Vintilă, Gheorghe.

             Casa Brătienilor de la Florica a polarizat în întreaga ei existenţă atenţia şi interesul multor persoane şi personalităţi din România, dar şi peste hotarele ţării. Aici au păşit oameni de stat şi politici, scriitori, personalităţi ştiinţifice şi culturale şi, nu în ultimul rând, trebuie subliniat că liberalii din România au văzut în Florica o adevărată “Mecca” cum inspirat a numit-o Constantin Argetoianu.

            Şi Florica, dar nu numai ea, a cunoscut convulsiile istoriei, dar a reuşit să se menţină şi să se dezvolte în pofida unor vicisitudini ale vremurilor provocate nu numai de eroziuni ale naturii dar şi de oameni incapabili sau răuvoitori, care în anii regimului comunist, în primitivismul lor cerebral i-au adus din nefericire pagube însemnate.

            Astăzi, Florica reprezintă datorită Centrului de Cultură “Brătianu” o instituţie dinamică, exponenţială a cultivării vieţii şi operei Brătienilor, care menţine constant interesul opiniei publice de la noi, a societăţii civile, istoricilor, cadrelor didactice  şi altor categorii socio-profesionale pentru o operă şi o idee fundamentală a societăţii democratice româneşti: ctitorirea unui stat de drept, constituţional, independent, unitar şi indivizibil, aşa cum l-au conceput, creat şi modernizat Brătienii.

            

                                                                  
                                                                                                                                                     

 

Noutăți și evenimente

15.10.2019 - Anunț
Stimați vizitatori, Vă aducem la cunoștință că în ziua de 19 octombrie 2019 instituția va fi închis...
Continuare


24.07.2019 - Anunt
Stimați vizitatori, Vă aducem la cunoștință că în ziua de 26 iulie 2019 se vor executa la Centrul...
Continuare


04.07.2019 - Concert SoNoRo Conac
Joi, 11 iulie 2019, ora 19.00. Vă așteptăm!
Continuare


© 2013 CENTRUL DE CULTURĂ "BRĂTIANU"