CENTRUL DE CULTURĂ „BRĂTIANU”
Instituție de cultură finanțată de Consiliul Județean Argeș
ro  |  en
Home Media Comunicate de presă

Comunicate de presă 2016

14 iunie 2016

 

Comunicat de presă

Nopțile muzicale de la Florica, ediția a II-a

 

 

 

          Centrul de Cultură „Brătianu” a organizat în data de 15 iunie 2016, orele 1800 ediția a II-a  a evenimentului Nopțile muzicale de la Florica. Evenimentul a constat într-un un concert  pregătit și susținut de elevi ai Liceului de Artă „Dinu Lipatti” din Pitești.  

          Evenimentul s-a desfășurat pe terasa Vilei Florica, un loc preferat de membrii familiei Brătianu. Cultura a făcut mereu parte din viața acestei familii, au încurajat tot ceea ce avea legătură cu viața culturală a României, ei înșiși fiind prezenți de fiecare dată la concerte, balet, operă sau expoziții de orice fel. Corespondența familiei Brătianu arată importanța culturii în viața fiecărui membru al „Dinastiei de Argeș”, căci chiar Ion și Pia Brătianu recomandau copiilor lor o participare cât mai mare la evenimentele culturale din țară și din străinătate.              

          Am încercat astfel, să promovăm tinerii de astăzi și să le susținem parcursul profesional, punându-le la dispoziție un spațiu în care să fie priviți și admirați pentru munca pe care o depun.

         

 

 

 

Mihaela Costache,

Manager interimar Centrul de Cultură „Brătianu”

 

 


 

24 iunie 2016

 

Comunicat de presă

Ziua universală a Iei

 

               Centrul de Cultură „Brătianu” a sărbătorit în 24 iunie 2016, orele 1100,  ia românească. O zi cu dublă semnificație, căci 24 iunie a fost declarată Ziua universală a Iei, dar  și se sărbătorește și Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cunoscută și ca Drăgaica sau Sânzienele. Zi cu multă încărcătură, cu superstiții și tradiții care, în anumite zone ale țării noastre, încă se mai respectă.

             Am făcut, așa cum era și firesc, o scurtă incursiune prin istoria iei. De la apariția ei, până la modul în care se croiește, forma, tehnica decorării, tipuri de ie, simbolurile și semnificațiile modelelor broderiilor și podoabelor cusute pe o ie, cromatica, personalitățile care au promovat ia.                  Am povestit invitaților despre Regina Elisabeta, cea care a pus pentru prima oară în evidența această piesă a costumului popular, Regina Maria, care a impus-o ca etalon vestimentar pentru toate femeile din aristocrația românească. Am evidențiat faptul că și doamnele și domnișoarele din familia Brătianu apreciau și purtau costumul popular românesc, numeroasele fotografii stând mărturie acestui obicei.

             Pe terasa Vilei Florica, în mijlocul mușcatelor am transmis invitaților și câteva informații despre Drăgaică sau Sânziene, cele mai multe, despre superstițiile și tradițiile acestei sărbători.

            Sub îndrumarea doamnei profesor  Cernea Elena-Carmen (Iordache), Grupul vocal folcloric “Flori de primăvară”, alcătuit din elevi ai Liceului de Artă “Dinu Lipatti” din Pitești au pregătit un scurt program artistic de muzică populară. În același registru au încheiat evenimentul elevii Școlii Gimnaziale “Vintilă Brătianu” din Ștefănești prin interpretarea Alexiei Panait, a unor piese din folclorul românesc. Copiii de la Centrul de Tip Familial de la Valea Mare, localnici, dar și simpli vizitatori au participat la evenimentul dedicat iei.

         

 

 

 

Mihaela Costache,

Manager interimar Centrul de Cultură „Brătianu”

 

Noutăți și evenimente

15.10.2019 - Anunț
Stimați vizitatori, Vă aducem la cunoștință că în ziua de 19 octombrie 2019 instituția va fi închis...
Continuare


24.07.2019 - Anunt
Stimați vizitatori, Vă aducem la cunoștință că în ziua de 26 iulie 2019 se vor executa la Centrul...
Continuare


04.07.2019 - Concert SoNoRo Conac
Joi, 11 iulie 2019, ora 19.00. Vă așteptăm!
Continuare


© 2013 CENTRUL DE CULTURĂ "BRĂTIANU"